Debutantenschrijfwedstrijd

voor alle schrijvers in spe

Informatie & spelregels

Sluiten

Die kut Chinese vazen

Door Imke Impens

Wete nog die dag – ieder kind maakt da ooit mee. Ge zijt achteloos aan ‘t spelen, naïef als ge zijt denkt ge da alles speelgoed is, en op een keer zitte vast, meestal met uw hand.

En ‘t is niet de zacht omhelsende warmte van een koeiengat maar de snerende zeer van fobische claustrofobie die uw hoofd doet zwellen tot basketbalniveau en uw stem verscherpt als die die nog geen baard in de keel heeft.

Het is dat moment waarop uw hand vast komt te zitten in een tennisraket; of beter nog: in die kut Chinese vaas op uw tante haren overloop. ’t Zijn die momenten dat de paniek toeslaat en ge het tegenovergestelde van een amputatie ervaart.

“Godverdomme, wat is hier nu aan mij blijven plakken?” , en ge kunt u ni meer voorstellen hoe het leven was toen ge nog alleen uw eigen lichaam waart.

Zoals die keer toen ge uw eigen vingers samenlijmde en het leven leek echt efkes voorbij.

Awel ja, da vastzitten. Oorspronkelijk ervaart ge ’t misschien maar als een puur lichamelijk probleem. Uw dierlijk instinct zegt “Fuck, hoe kan ik eten, poepen én vluchten van grote roofdierlijke wezens met een tennisraket aan mijn hand.”

Maar al snel hebt ge de essentie door: “Wie ben ik met die vergroeiing hier?”, en de identiteitscrisis voltrekt zich, net als die keer toen ge hoorde van dat dertiende sterrenbeeld en ge ineens geen tweelingen meer waart maar een stier.

Want serieus, als ge u uw leven voorstelt in de voortdurende aanwezigheid van een sportinstrument moet ge uw persoon efkes herdefiniëren. Waar eindig ik, en waar begint die tennisraket?

Voordat ge ’t weet denkt ge alleen nog in set, love, play en ace termen; uw balgevoel is sterker dan ’t ooit is geweest, een onschuldig drinkfestijn zit er niet meer in want iedere ietwat ronde vorm moet er aan geloven.

En hups, daar gade weer, uw hoofd wordt die raket en geen autonoom functionerend zenuwstelsel. Da’s dus het probleem met vervloeien: ge geraakt uw eigen soms kwijt.

geen reacties
0 Non-fictie

IKEA

Dario Goldbach

0 Non-fictie

De Ijsfabriek

Nora van Arkel

0 Fictie

Weerzien

Peter Roling

8 Fictie

OP DRIFT

jes de Kam

1 Fictie

Hol

Gerardus J. Visch