Debutantenschrijfwedstrijd

voor alle schrijvers in spe

Informatie & spelregels

Sluiten

Eenzaamheid

Door Joëlle Burger

‘Eenzaamheid is een gevoel, een beleving. Iemand kan weinig relaties hebben, maar niet eenzaam zijn.’

Steeds meer mensen zijn eenzaam. Vrijwel iedereen voelt zich weleens alleen, maar eenzaamheid is echter een heel ander verhaal. Bij ouderen, maar ook jongeren tegenwoordig komt eenzaamheid relatief vaak voor. Een gevoel van eenzaamheid is een persoonlijke ervaring.

´Als je eenzaam voelt, ervaar je een leegte in je leven. Er is een gevoel van ´verlaten zijn´ en het idee dat je geen deel meer uitmaakt van de maatschappij.´

´Eenzaamheid is een gevoel, een beleving. Iemand kan weinig relaties hebben, maar niet eenzaam zijn. Tegelijkertijd kan iemand met veel relaties en een druk sociaal leven zich toch eenzaam voelen.´

Of iemand zich eenzaam voelt, is helemaal afhankelijk van die persoon zelf. Het komt er op neer dat iemand die zich eenzaam voelt een tekort in zijn relaties ervaart. Het zijn er te weinig, ze zijn te oppervlakkig of er is te weinig aandacht voor wat hij of zij echt nodig heeft.´

Uit onderzoeken blijkt dat de 55-jarigen die meedoen aan het onderzoek ervaart 20 tot 25 procent matige eenzaamheid. Bij de 95-jarigen in het onderzoek is dat gemiddelde al opgelopen tot 70 procent.

Het belangrijkste van eenzaamheid is antwoord op de vraag: In hoeverre overheerst het iemands leven? Aan de ene kant is eenzaamheid iets wat gewoon bij het leven hoort: naarmate je ouder wordt, ben je vaker alleen. Tegelijkertijd is het te makkelijk om te zeggen dat we eenzaamheid dus moeten accepteren. Mensen zouden er beter aan toe zijn als ze geen eenzaamheid zouden ervaren. Eenzaamheid blijkt uit onderzoeken slecht te zijn voor je lichaam. Je hebt meer stress, je herstelvermogen wordt minder en je slaapt slechter. Daarnaast zijn mensen met weinig interactie vaak vatbaarder voor andere gezondheidsrisico’s: slechte voeding, vervuiling, een overmatig gebruik van genotsmiddelen….’

Op zich is het logisch: als je visite verwacht, zorg je dat je fris ruikt, kleed je je leuk aan, maak je het huis gezellig en haal je wat lekkers in huis. Zo’n bezoekje is een reden om iets van je dag te maken.

Aan de slag om eenzaamheid te voorkomen. Het geheim om dit te voorkomen is het hebben van een stevig en breed netwerk. Een netwerk met vooral leeftijdsgenoten, aangevuld met eventueel kinderen en kleinkinderen. Als dat wegvalt, blijft er familie over.

‘Maar de kinderen en kleinkinderen kunnen het ‘gat’ niet vullen. Dan is de kring om je heen best beperkt.’

Een beperkt netwerk hebben is geen probleem. Voornamelijk ouderen krijgen alleen de kans niet meer om het netwerk op te bouwen. Doordat ze aan huis gebonden zijn, of niet meer kunnen autorijden of met het openbaar vervoer. Het wordt dan lastig om nieuwe vrienden te maken. En dat proces is onomkeerbaar: Je kunt nog wel genieten van wat er is, maar die leegte gaat niet meer weg.’

Vrienden en vriendinnen voor zowel jonge en oudere mensen hebben veel baat bij een vriend of vriendin. Hierdoor verbreden ze direct hun netwerk.

Vanuit de gemeente worden er vaak veel activiteiten in het leven geroepen om iets tegen eenzaamheid te doen.

‘Als je je eenzaam voelt, ervaar je een leegte in je leven. Alleen langlopende projecten blijken effectief. De ‘lichte’ dingen helpen niet echt tegen eenzaamheid.’ Toch zijn ze niet helemaal zinloos.

‘Als mensen ze aangrijpen als kans om anderen te leren kennen, en vervolgens buiten de activiteit om een band te smeden, kan zoiets heel nuttig zijn.’

Wat tegen eenzaamheid doen:

Blijf energie stoppen in je relaties, blaas oude vriendschappen nieuw leven in,Zorg dat je prettig gezelschap blijft. Klaag niet. Praat niet alleen over jouw eventuele (klein) kinderen.Zorg dat je elkaar blijft opzoeken, ook als dat niet gemakkelijk gaat.Blijf leuke dingen doen zo lang dat gaat, kom uit je comfortzone!Zorg voor een gevarieerd netwerk. Vriendschappen ontstaan vaak vanuit een gezamenlijk interesse of hobby houden vaak langer stand en zijn leeftijd overschrijdend. Word actief op Social Media. Juist omdat je het vanuit huis kunt doen, is dat voor ouderen een ideale manier om contacten in stand te houden.

Wat voor zowel jongeren als ouderen geldt:

Wees eerlijk over wat je voeltVraag om hulpKoop eventueel een ipad om zo ook sociaal actief te kunnen zijn en nieuwe interesses op te wekkenZie veranderingen als een positieve stap

Nu wordt er naar eenzaamheid voornamelijk nog in taboesferen gekeken. Mensen vinden het lastig om uit te spreken dat ze zich eenzaam voelen, omdat ze anderen hiermee niet af willen vallen. Zij houden liever de schone schijn op. Maar ook als de kinderen komen, kun je je eenzaam voelen. Er is wel een verschil tussen echte eenzaamheid en ervaren eenzaamheid.

Je kan nog zoveel vrienden of familieleden zien en zeggen dat ze niet komen, terwijl ze best vaak komen.

Ook bij functieverlies of slechte gezondheid hoort een rouwproces. Dat is soms heen eenzaam. Bij ouderen is dementie ook erg eenzaam. Je kunt best vaak niet alleen zijn, maar wel heel eenzaam voelen.

Mensen zeggen vaak: ‘Ik bel wel als er iets is.’, maar nu weet ik dat ze helemaal niet bellen, ook niet als er wel problemen zijn. Je moet er concreet naar blijven vragen.

Vanuit huisartsenpraktijken en gemeentes wordt veel gedaan aan eenzaamheid door voortdurend te wijzen op de vele activiteiten die zij aanbieden. Het probleem is vaak dat mensen niet weten hoeveel mogelijkheden er zijn. Als je hen er op wijst, zijn ze meestal heel enthousiast en vinden ze je suggesties prettig.

Dus eenzaamheid komt voor bij alle leeftijdscategorieën. Het is niet leeftijdsgebonden. Iedereen kan het gevoel hebben alleen te staan. Ik geloof erg in het samenbrengen van verschillende voorzieningen en in het aanleren van vaardigheden. Volgens mij is dat de manier om de samenleving sterker te maken.

Wel is gebleken dat ouderen die langer thuis blijven wonen het risico op eenzaamheid verhoogd. Soms is de stap om naar een verpleeghuis of ander tehuis te gaan een hele positieve ontwikkeling.

Men leeft hierdoor soms helemaal op.

Auteur: J.C. Burger

Datum: 2-10-2018

geen reacties
0 Fictie

Rauwe pijn

Sahar Noor

0 Non-fictie

IKEA

Dario Goldbach

0 Non-fictie

De Ijsfabriek

Nora van Arkel

0 Fictie

Weerzien

Peter Roling

8 Fictie

OP DRIFT

jes de Kam