Debutantenschrijfwedstrijd

voor alle schrijvers in spe

Informatie & spelregels

Sluiten

Feliz Navidad!

Door Jacqueline van Rijn

Chris staat bij de balustrade van zijn enorme dakterras. Hij haalt diep adem en tuurt in het rond. Hij geniet van de ondergaande zon in de zee, wat altijd weer spectaculair is.
Zijn gedachten dwalen af naar wat er de laatste jaren is gebeurd. Als succesvol en aantrekkelijk zakenman heeft hij veel elegante vrouwen aan zijn zijde gehad.
Het meest geobsedeerd is hij geweest van zijn betoverende mooie secretaresse, Frederique. Hij kocht een villa in Spanje en dacht het geluk gevonden te hebben met haar. Maar Frederique was bezitterig, jaloers en wilde kinderen. Haar drammerige gedoe dreef Chris tot wanhoop en daarom moest Frederique het veld ruimen. Zij maakte plaats voor Daphne. Chris denkt aan Daphne en zweetdruppels parelen op zijn voorhoofd en met de rug van zijn hand wrijft hij het zweet weg. Daphne was de eerste mooie vrouw in zijn leven die vreemd ging en deze uitspatting kon hij niet verkroppen. En daarna volgde Isabel en meer avonturen.

Voor Frederique had hij zijn vrouw, Sofie en de kinderen in de steek gelaten. Veel uitleg over zijn besluit en vertrek had hij nooit gegeven. Maar wie weet kan hij vanavond, op deze warme kerstavond, alles weer goed maken?

Zijn gedachten worden verstoord door het geluid van een auto.
Er gaat een golf van opwinding door Chris heen als hij een taxi de oprit van zijn villa ziet oprijden.
Eindelijk! Met een zenuwachtig kuchje loopt hij met grote stappen naar beneden om zijn gasten te verwelkomen.
“Welkom lieve mensen,” zegt Chris met een warme glimlach.
Hij bekijkt Sofie, zijn ex-vrouw en de kinderen bewonderend.
Sofie geeft Chris een vriendschappelijke omhelzing en kus.
Een ding is zeker, deze man is nog steeds aantrekkelijk met een natuurlijke imponerende charme, denkt Sofie. Daar was ze ooit smoorverliefd op geworden.

De twee kinderen begroetten hun vader beleefd en kijken ongemakkelijk in het rond. Ze staan in een smetteloze hal, een witte open ruimte met prachtige schilderwerken aan de muren.
Om de sfeer te doorbreken zegt Sofie: “Je woont hier bijzonder, Chris.”
Een donkerharige huishoudster gekleed in een gedistingeerd grijs uniform komt de hal ingelopen.
Ze verwelkomt Sofie en de kinderen drukpratend in het Spaans: “Bienvenida. Uff, qué calor hoy!”
“Ja, inderdaad, het is een extreem warme dag voor de tijd van het jaar,” zegt Chris.
In vloeiend Spaans laat hij aan de huishoudster weten dat ze het kerstdiner kan serveren in de eetkamer.
Met een zwierige armzwaai neemt hij Sofie aan zijn arm mee naar de eetkamer. Nog steeds onwennig lopen de twee kinderen, hand in hand, achter hun ouders aan…

Ze nemen plaats aan een fraaie aangeklede tafel in een moderne ingerichte eetkamer, die lijkt op een balzaal. Het geheel is een perfect plaatje. Een kersttafel met witte kaarsen, zilveren bestek, kristallen design glazen en een porseleinen servies. Met aan het hoofd van de tafel, een knappe, aantrekkelijke gastheer in een eng netjes zittend Hugo Boss kostuum met bijpassend wit overhemd.
Sofie staart in het rond en denkt, Chris is nog dezelfde perfectionist en vreemde controlfreak!

“Ik ben blij dat jullie gekomen zijn. Ik heb de laatste tijd veel aan jullie gedacht. Graag wil ik weer een normaal contact met jullie opbouwen,” zegt Chris met een zelfverzekerde houding en charmante glimlach.

“Oh?” zegt Sofie enigszins sarcastisch.
Sofie woont met haar twee kinderen in een eenvoudige woning in Den Haag. Ze werkt als journaliste en doet haar best om met haar kinderen gelukkig te zijn. Chris heeft haar enorm gekwetst. Het heeft lang geduurd voordat ze het abrupt verbreken van hun huwelijk een plekje kon geven. Na jaren therapie kwam ze erachter dat Chris zich niet kan binden. Ook zijn zelfzuchtigheid en egocentrisch gedrag komen voort uit zijn turbulente jeugd.
‘Chris is een onveilig gehecht kind’, zo had de psycholoog het benoemd en aan Sofie uitgelegd!
Op aandringen van haar kinderen heeft ze het verzoek van Chris om te komen en samen kerstmis te vieren geaccepteerd. Kinderen hebben recht op hun vader en vice versa.
Sofie is speciaal naar de kapper gegaan en heeft nieuwe kleren gekocht om extra stevig in haar schoenen te staan.

“Oké, laten we een toost uitbrengen op dit bijzondere samenzijn,” zegt Chris terwijl hij met zijn mooi gevormde handen het glas heft.
Op hetzelfde moment horen ze naaldhakken tikken op de tegelvloer van de hal. Chris kent maar al te goed dit geluid! Hij hoopt dat het getik van de naaldhakken weer in het niets verdwijnen maar het tegendeel is waar.
De deur vliegt met een zwaai open en daar staat Frederique. Gekleed in een zwarte jurk van Chanel, die adembenemend om haar slanke lichaam valt. Een jurk waar ze waarschijnlijk een vermogen voor heeft betaald.
Een stortvloed van vulgaire woorden komt uit haar mond. Chris laat geduldig het geweld over zich heen komen en staat op om Frederique beleefd buiten te zetten.

Sofie, die vol verbazing en afkeer naar de donderspeech van Frederique heeft geluisterd pakt haar handtas en staat ook op.
“Doe geen moeite Chris, wij gaan weg. Jij hebt het geprobeerd en wij ook,” stottert Sofie met trillende oogleden.
Sofie en de kinderen verlaten de villa. Buiten vallen de mussen dood van het dak. Kerststallen, sterren en lichtjes sieren de Spaanse straten. Ondanks de hitte heeft Sofie koude rillingen. Ze wil niet boos worden in het bijzijn van haar kinderen. Ze slaat haar armen om haar kinderen heen. Chris is een succesvol zakenman, de vader van haar kinderen maar van zijn privéleven heeft hij een inferno gemaakt. In de verlaten straten komen ze een kerstman tegen, die wat te veel alcohol genuttigd heeft en wankel loopt. Hij roept: “Feliz Navidad.”
“Oh, ja? Vrolijk kerstfeest!” fluistert Sofie en tranen biggelen over haar wangen……

3 reacties

Paula

woensdag, 11:31

Een mooi en vlot geschreven verhaal! Ik ben benieuwd naar het vervolg…

Jacqueline

dinsdag, 19:42

Dankjewel, Sofie!

Sofie

zondag, 16:31

Lieve Jacqueline, je hebt een mooi, origineel verhaal geschreven!!

0 Non-fictie

IKEA

Dario Goldbach

0 Non-fictie

De Ijsfabriek

Nora van Arkel

0 Fictie

Weerzien

Peter Roling

8 Fictie

OP DRIFT

jes de Kam

1 Fictie

Hol

Gerardus J. Visch