Debutantenschrijfwedstrijd

voor alle schrijvers in spe

Informatie & spelregels

Sluiten

Het begint…

Door klone sideburner

Het begint over vijf minuten. Nee wacht, het begint pas over drie dagen. Gaan we erop wachten of doen we in de tussentijd een beetje aardig tegen elkaar? Doen we net alsof het niet gaat beginnen, al weten we beide dat het niet tegen te houden is. Het gaat gebeuren. Het lont is al over vijf minuten in de buurt van het vat. Het begint ook sneller te gaan. Er zit een onomkeerbare versnelling in het begin. Het begin van wat we nu nog niet weten. Één ding is zeker, het begint en waarschijnlijk op een moment dat we het niet verwachten. Of niet meer verwachten, omdat we de hoop hadden dat het toch nog een poos op zich zou laten wachten. Wat begint er nou? Waar wachten we op? Waarom willen we erop wachten? Waarom is het nog niet begonnen en voor wie is het een nieuw begin? Een begin van het einde? Een begin van wat moois, of een begin van wat onbeduidends? Het begint over vijf minuten en anders over drie dagen, zeven weken, zestien maanden of begint het helemaal niet meer? Is het begin zoek? Moeten we zoeken naar een opening om te beginnen? Ik hoop eigenlijk dat het snel begint….Weten jij en ik waar we op gewacht hebben.

Het begint te jeuken. Het is duidelijk nog niet begonnen. Hoe ik dat weet? Onderbuikgevoel. Oerdrift. Oplettendheid. Optisch bedrog. Alert blijven dus. Het kan elk moment zover zijn. En als het dan begint….Vliegen we er vol in. Gaan we met de poot op het gas door die net te scherpe bocht. Nemen we bewuste risico’s. Waarom? Omdat het anders geen zin heeft. Als je eraan begint, moet je weten dat er geen weg meer terug is….Dat dit begin niet meer ongedaan gemaakt kan worden.

Het begint te kriebelen. De keel klinkt schor als je het wilt uitroepen. De handen zijn klam. Het lichaam staat strak van de spanning. Het zicht is gefocust. Het gehoor gespitst, De neusgaten wijd open. Het puntje op de tong. De kriebel wordt niet minder, eerder meer. De nekharen staan rechtop. De armharen ook. Gansehaut. Kippevel. Chickenskin. De zandloper laat zijn laatste korrels vallen op de berg. De klok is bijna klaar met terugtellen. De spieren ontspannen zich vlak voor het schot. De knal klinkt een fractie later dan de vertrekkende kogel. Is het nu begonnen? Valse start….

Het begint te dagen. Het kwartje valt. De gulden rolt over de Middenweg. Amsterdam-Noord. Nooit daar beginnen! Grolse binnenstad, Elf over twee. De stoet zet zich in beweging. De caravaan draait de weg op. Het asfalt ruikt nieuw. De witte strepen beginnen aan hun repeterende ritme. Steeds sneller. Hoofd naar beneden. Niet te ver vooruit kijken. Voorop blijven. Vooraan blijven. Steeds sneller. Focus…..

Het begint pijn te doen. De vleugels beginnen te hangen. De voeten beginnen te branden. De benen zijn al vijf minuten verzuurd. Drie dagen last. De ultieme streep nadert sneller dan je kunt remmen. Het passeren is beginnen aan wat nieuws. De handen gaan de lucht in. De streep is al twee seconden een gepasseerd station. Je loopt door zonder na te denken. Anders…Het kan beginnen. Volkslied. Gejuich. Held op sokken? Nee, op blote voeten. Het kan beginnen.

Het begint. Het feest begint. De overwinning begint. De zegetocht begint. De nieuwe lente begint. De hegemonie begint. De dominantie begint. De arrogantie begint. De afstandelijkheid begint. De eenzaamheid begint…Het begon allemaal vijf minuten geleden met een machtig mooie sprint….

Klone

geen reacties
0 Non-fictie

IKEA

Dario Goldbach

0 Non-fictie

De Ijsfabriek

Nora van Arkel

0 Fictie

Weerzien

Peter Roling

8 Fictie

OP DRIFT

jes de Kam

1 Fictie

Hol

Gerardus J. Visch