Debutantenschrijfwedstrijd

voor alle schrijvers in spe

Informatie & spelregels

Sluiten

Monsters

Door Ilonka Ketzer

Mijn vader slaapt heel licht. Dat doet hij al sinds ik hem ken. Als ik als kind een enge droom had en de veiligheid van mijn ouders zocht, zat hij al rechtop in bed zodra ik een voet over de drempel van de slaapkamer zette. Ook tijdens middagdutjes leek hij maar met één oog te slapen, zoals Cerberus, de driekoppige waakhond van Hades, die zijn omgeving nauwlettend in de gaten houdt.

Als kind voelde ik me veilig bij mijn waakzame held. Als puber vond ik het verschrikkelijk, want laat thuiskomen en stiekem het huis binnensluipen na een avondje stappen was er niet bij. Ofschoon ik dat diverse malen heb geprobeerd. Hij werd ook altijd wat schrikkerig wakker. ”Huhuh, watwatwat“ zei hij dan. Ik heb lang gedacht dat hij dat expres deed om grappig te doen. Dat waren we gewend, want hij overdreef zijn reactie wel vaker uit balorigheid.

Jaren later ontdekte ik de oorzaak voor deze alertheid. Als klein jongetje werd zijn slaap ruw verstoord door een SS-soldaat die zijn slaapkamer binnenstormde en op hardhandige wijze het kinderbedje van de muur trok op zoek naar onderduikers achter de schuine wand van zijn slaapkamertje.

Telkens als ik mijn vader slapend aantref, zie ik een klein jongetje dat nog zeventig jaar lang zal schrikken van de monsters die hem ooit wakker maakten.

geen reacties
0 Non-fictie

IKEA

Dario Goldbach

0 Non-fictie

De Ijsfabriek

Nora van Arkel

0 Fictie

Weerzien

Peter Roling

8 Fictie

OP DRIFT

jes de Kam

1 Fictie

Hol

Gerardus J. Visch