Debutantenschrijfwedstrijd

voor alle schrijvers in spe

Informatie & spelregels

Sluiten

Pelgrims

Door Isa Altink

De Canadees vroeg zich af hoe hij uit deze bizarre situatie kon ontsnappen. Hij was pas vier uur in het land en nu zat hij met een dronken Australiër die een Nederlands meisje wilde versieren dat alleen maar schrijfster wilde worden en druk notities krabbelde over langsfietsende mensen. Het gesprek hing als een natte doek over hen drieën heen, maar woog nog het zwaarst op hem, voor wie er niets te versieren viel. Thuis had hij een vriendin, die op dezelfde universiteit werkte als hij, haar bureau stond tegenover het zijne.
De Australiër had familie in Poeldijk, waarmee hij naar de vlaggetjesdag was geweest en de eerste haring uit Scandinavië had gegeten. Op zijn Facebook profiel leek hij wel een tuinkabouter – hij had een enorme baard. Nu had hij die afgeschoren, en was het een bescheiden weekbaardje. Hij had mooie groene ogen, donkere zware wenkbrauwen. Hij dronk halve liters bier weg als limonade en na de eerste waren zijn neus en wangen al rood, daarna leek hij helemaal niet meer uit zijn woorden te komen.
Hij las Slaughterhouse 5. Hij haalde het uit zijn rugzak toen hij zag dat ik poëzie aan het lezen was. Hij was zo dronken dat hij alleen al om de naam van Billy Pilgrim in een deuk lag. Ik stelde hem een vraag, en hij begon te vertellen over het hydraulische energiebedrijf waar hij werkte, een paar uur rijden van Sydney, en zette zichzelf op een zijspoor waardoor hij ineens dacht dat hij me ergens van aan het overtuigen was, wat niks meer te maken had met de vraag die ik hem had gesteld. Hij stelde mij vragen, die ik beantwoordde en naar hem terugkaatste, waarop hij het ineens hele rare vragen vond.
Je kunt je afvragen wat ik daar deed. Wat deed ik daar? Ik was op mijn vrije dag in de stad, ik genoot van het zomerse weer, ik had teveel geld uitgegeven aan dichtbundels, ik bestelde een enorme schaal nacho’s voor mezelf. Ik was alleen aan het zijn, maar feitelijk was ik op zoek naar mensen. Door ze te bestuderen probeerde ik uit te vinden waarnaar zij op zoek waren.
Ik zag een jongen lopen, een toerist, met een korte broek en lange witte sokken, waarop verticaal in rode blokletters stond: SKEPTICISM. Daar moest ik om lachen, de Canadees en de Australiër zagen er de lol niet van in. Vlak daarna betaalde de Canadees zijn rekening en zette het op een lopen zonder doei te zeggen.
“You’re killing me here,” zei de Australiër. Hij schoof steeds dichter naar me toe, probeerde een arm om me heen te leggen, had me ter plekke gezoend als ik dat toegelaten had. Hij nodigde me uit om mee te komen naar zijn hostel, naar zijn acht-persoons slaapzaal. Ik fietste naar huis.

geen reacties
0 Fictie

Rauwe pijn

Sahar Noor

0 Non-fictie

IKEA

Dario Goldbach

0 Non-fictie

De Ijsfabriek

Nora van Arkel

0 Fictie

Weerzien

Peter Roling

8 Fictie

OP DRIFT

jes de Kam