Debutantenschrijfwedstrijd

voor alle schrijvers in spe

Informatie & spelregels

Sluiten

Slapeloze liedjes duren het langst

Door ann helena kenis

Ze bestaan. Mensen die als een blok in slaap vallen en 8 à 10 uur later fris en monter uit een comateuze roes ontwaken, mét leuke dromen dan nog. Ze hoeven niet op gang komen middels 7 espresso’s (in van die ieniemieniemutte kutkopjes), en ze verhéugen zich om ‘lekker vroeg onder de wol te kruipen’. Kortom, ze geven mij het gevoel dat ik de enige ben die de hondenpoep niet gezien heeft. Ik hààt ze.

Ik heb heus mijn best gedaan. Ik trapte in de val van doortrapte matrasverkopers (die me en passant ook een vage rugpijn aansmeerden). Nee, dan zijn die natuur/bio/reformwinkels een onschuldiger alternatief. Resultaat: een kast vol nét niet volle theedoosjes met ronkende namen als ‘Güten Abend’, of ‘Sleepy time Extra’, of ‘Slaap lekker’ (de thee zélf is niet te zuipen) en ‘Snore and Peace’ (ik betwijfel of die twee zo’n goed koppel zijn; mijn man en ik slapen al jaren apart. Het alternatief was echtelijke oorlogsvoering wegens geluidsoverlast).

À propos: àls ik van die thee al kon slapen, dan werd ik ’s nachts geheid wakker van een molotovcocktail in mijn blaas. Ik slaap nooit als een roos, eerder als een pisbloem.

Yoga? Been there! Kon ik niet slapen van de krampen. Minuscuul detail: ik heb ADHD, en ben dus zo’n beetje de antichrist van een zenboeddhist. Mindfullness (MFN)? Done that! Voor de leken, MFN staat voor: alles is wat het is, en besteedt er verder geen aandacht aan. Dààr zou ik nu eens rustig van worden. En inderdaad, toen sliep ik. Alleen, tijdens die MFN-les, en daar mocht het dan weer niet, nee, zelfs niet met een vreselijk acuut opeengestapeld slaapdeficit. Zucht. Slaapmutsjes? Check! Borreltjes hier, pousse-cafeetje daar, doen ze stiekem cafeïne in. Ondertussen heb ik wallen ter grootte van een GGO-abrikoos.

Mijn hoofd kent nooit een laagseizoen. Slapeloosheid zet aan tot nachtelijke overpeinzingen, van het soort waardoor je met je kop tegen de muur zou willen bonken. Bewusteloosheid is een valabel alternatief. De bluts met de buil noemen ze dat.

Een stopknop voor m’n kop zou helpen, of zo’n koordje om het licht uit te doen, met aan het uiteinde een leuk pareltje. Moesten die draadjes hoofdhaar zijn, ik heb ze allemaal gehad. Geen avance. Het is waarschijnlijk hetzelfde systeem als bij kerstverlichting; je weet ook nooit aan welk lampje je precies moet draaien om de boel af en aan te zetten.

Als een loodjesgeweer geen soelaas biedt, dan maar een bazooka. Schieten op mensen die wél kunnen slapen is de hartenwens van elke slapeloze, maar ik heb het nu even over het farmacologische afweer-van-wakkerheids-geschut.

De pillekes hielpen formidabel prima; binnen de tien minuten zo weg als een huis. Belangrijk detail (dat niet in de bijsluiter stond): zorg dat je vlàk na het innemen binnen een straal van 3 meter rond je bed circuleert, en niet halverwege de trap. Mijn man had, volgens de matrasverkoper, ook last van lage rugpijn, hele realistische zelfs, en zò zwaar ben ik nu ook weer niet.

De queeste is uiteindelijk gestrand bij een simpel huis-tuin-en-keukenmiddeltje: de muggenverdelger in tabletvorm. Je steekt ze in zo’n handig apparaatje in het stopcontact, waarop ze een stofje vrijgeven dat zenuwbanen lamlegt, zélfs die van de B.A. ‘s onder het muggen-A-team, zélfs die van mij. Dat noemen ze ‘twee muggen in één klap’.

En nu maar hopen dat ik niet met de mond open slaap.

12 reacties

harry

vrijdag, 09:32

Sterk staaltje schrijfwerk! heel herkenbaar ook.

MdM

vrijdag, 09:25

Dat slaapmiddeltje wil ik ook wel!!!
Leuke tekst, energie spat ervan af!

Gerty Paredis

donderdag, 15:28

Hallo Ann goed geschreven de nagel op de kop voor mensen die in die zelfde situatie verkeren en het raderwerk in de hersenen niet kunnen uitschakelen prachtig gewoon

Jan

donderdag, 12:25

Het staat nog zo duidelijk op het doosje, Ann, en toch schrijf je op de u van Guten Abend een Umlaut; dat moet mij als leraar Duits toch wel even van het hart. Maar verder een vermakelijk verhaal, hoewel de verhaallijn wel een beetje ontbreekt en me de grappige woordvondsten soms toch wat te veel werden.

liesbet

donderdag, 10:06

super leuke tekst, altijd grappig en scherp bij Ann, het was weer een plezier om te lezen
groeten van een ervaringsdeskundige in slapeloze nachten

Tach

woensdag, 23:02

Hahaha, ik kan me het levendig voorstellen dat je moeite hebt met slapen, ik heb je nl bezig gezien in een show.
Bij mij is het net anders om.
Ik heb de slaapvariant van ADHD, dus gewone ADD zonder hypergedoe maar ik kan dan geen leuke, humoristische stukjes schrijven zoals jij!
Ik lees graag meer van je.
Als ik tenminste wakker blijf 😊

ann helena kenis

Auteur woensdag, 19:35

Beste lezer(essen), In de tweede zin ontbreekt ‘te’ tussen ‘gang en ‘komen’. Mijn excuses, ik kan het niet meer in de tekst zelf aanpassen. Desalniettemin: veel leesplezier! Ann

Bianca

woensdag, 11:29

Ben niet anders gewoon dan dat dit alweer een prachtig stukje tekst is.Je moet een boek uitbrengen,dat wordt vast een bestseller!💗

Kitty

woensdag, 11:03

Geweldig en zo herkenbaar. Ik hou zoveel van je humor.
Jij maakt de wereld kleurrijk!

Annick Baeten & Brin

dinsdag, 21:09

Wij zijn mega grote fan en zullen dat ook blijven 👍🏼💋😜

ann helena kenis

Auteur dinsdag, 19:37

Thanks Guy, Lang geleden, indeed. Alles goed met jou? Knuffels! Ann

Guy

dinsdag, 19:02

Leuk om nog eens iets van je te horen (lezen dan)…
Guy (Buster, weet je nog?)

0 Non-fictie

IKEA

Dario Goldbach

0 Non-fictie

De Ijsfabriek

Nora van Arkel

0 Fictie

Weerzien

Peter Roling

8 Fictie

OP DRIFT

jes de Kam

1 Fictie

Hol

Gerardus J. Visch