Debutantenschrijfwedstrijd

voor alle schrijvers in spe

Informatie & spelregels

Sluiten

Sociale verplichtingen

Door Lucia Bartels

In wat voor maatschappij leven wij?
We kunnen niet eens meer onbezonnen zijn. We leggen de lat veel te hoog, onze prestaties moeten kost wat kost omhoog.

Onze kinderen zijn hier de dupe van niks gaat meer onbedacht. Een dag wordt vooruit gepland, geen kind die geen agenda kent.

Waar gaat het heen, waar gaan we naar toe? Veel mensen zijn onverklaarbaar moe. Te veel, te strak. We zijn op geplande tijden op het gemak.

Wie herinnerd zich nog de tijd dat je onvoorbereid op de koffie ging, gewoon zonder te plannen bij iemand langs? Van de term ‘sociale verplichtingen’ had niemand ooit gehoord.

We hebben er met zijn allen blindelings laten gebeuren. Gaan en blijven gaan. We staan in de automatisch piloot. Psychiaters zijn er rijk door geworden.

Helaas gedwongen moeten we tegenwoordig ook altijd oplettend zijn. We ontwikkelen een derde oog. De dreiging gaat steeds meer omhoog.

Wie durft een kind nog overal naar toe te laten gaan, zonder bij de eventuele gevolgen stil te staan? We zien onbewust dingen die we vroeger niet zagen. Graag screen je iedereen uit, de agenda puilt nog meer uit.

Ontspannen op vakantie gaan? Nou vergeet het maar, we schieten meteen in de stress als we een onbewaakt koffertje zien staan. In een vliegtuig gaan we alle blikken af, en hopen dat God jou een zesde zintuig gaf.

Kunnen we nog terug? Waarschijnlijk niet Wat we wel kunnen doen is bewust worden van wat speelt, en vervolgens deze bewustwording met je medemens deelt.

Lucia Bartels

3 reacties

Lucia Bartels

woensdag, 21:27

Dankjewel voor de fijne reactie!

Brouwer

woensdag, 21:17

Prachtig verhaal die je even laat stil staan bij het leven. Mooi!

Lucia Bartels

Auteur maandag, 23:34

Derde zin, moet natuurlijk leggen zijn 🤭

0 Non-fictie

IKEA

Dario Goldbach

0 Non-fictie

De Ijsfabriek

Nora van Arkel

0 Fictie

Weerzien

Peter Roling

8 Fictie

OP DRIFT

jes de Kam

1 Fictie

Hol

Gerardus J. Visch