Debutantenschrijfwedstrijd

voor alle schrijvers in spe

Informatie & spelregels

Sluiten

Wij zijn net stamppot (een monoloog)

Door Michiel Boland

Een kookcursus. We zien een klaslokaal met tl-verlichting. Een man staat middenvoor op het toneel achter een kookeiland. Hij heeft een schort aan, met een grote donkerrode vlek erop. Af en toe hakt hij een stuk vlees met een hakmes. De cursisten bevinden zich in het publiek. Ze zijn dus niet te zien op het toneel. De man spreekt en kijkt het publiek direct aan… Af en toe loopt hij naar verschillende mensen in het publiek om “hun voortgang” te inspecteren.

Cursusleider: Denk eraan: Wij zijn net stamppot met z’n allen. Ik zeg altijd: Zet een groep mannen bij elkaar en je hebt stamppot…. Blijf schillen, zorg dat de aardappels dun geschild zijn. Ik heb echt een schijthekel aan te dikke schillen. Ken je die fijnschillers? Je weet wel die dunschildingen?… Ja? … Die zijn voor mietjes. Jullie zijn toch geen mietjes?

Wij zijn net stamppot. En ik ben de aardappels. Laat dat duidelijk zijn. Aardappels zijn niet mooi, maar ze hebben kracht… Daar zitten niet van die e-nummers in. Ik ben dus de aardappels. Heeft iemand daar moeite mee? (Kijkt rond en spuugt op de grond). Laten we afspreken dat je mij alles mag zeggen… Trouwens e-nummers… Wie trapt daar nou in? Ik ben niet zoveel naar school geweest, maar e is een letter, geen nummer. Als je in de rij staat bij de bakker en iemand vraagt: welk nummer heb jij? Zeg je toch ook niet: Ik heb E? Schijtzooi…

Ik ben dus de aardappels. Hollands. Geen gezeik. Gewoon goed…. Hee jij! Hij wijst iemand aan. Niet zo kloten daar. Het is je liefje niet… Alhoewel, die heeft waarschijnlijk meer kloten dan jij, of niet? Jij moest zeker mee naar kookcursus om je “steentje bij te dragen”. Wat voor man ben jij? Huh? En het ergste is, je doet het ook nog? Weet je wat jij bent? Ik zal je zeggen wat je bent. Jij bent de bietjes. Van die kleine, veel te zoete balletjes, niet hard en stevig, maar sappig.

Ik zeg altijd: bietjes zijn de homo’s van de groente? Snap je? Ik hou niet zo van dat gedoe van mannen onder mekaar. Dat mag je best weten…

Schiet eens even op met die aardappels! Maar wel voorzichtig. Ik heb geen zin in vingertoppen en bloed overal. Sjeezus.

Ik hou dus niet zo van homo’s. De eerste van jullie die aan mijn kont zit, die ros ik in mekaar… Ja, ik zeg het gewoon eerlijk. En eerlijkheid duurt het langst… Maar effe serieus…. In de bak is het anders. Dan kun je niet anders. We zeiden altijd tegen elkaar: Je hebt gewoon iemand nodig die je kunt vertrouwen. Die je rug dekt als het nodig is… Snap je ‘m? Als je 5 jaar in de bak zit, heb je soms gewoon wat warmte nodig, snap je? Dan ben ik toch wel weer een gevoelsmens. Iedereen is weer anders, weet je wel. Niemand is alleen maar slecht. Maar ja, leg dat maar eens uit aan zo’n rechter, met z’n hoge “opleiding”.

In ieder geval. Jij bent dus de bietjes. Niks mis mee, anders zouden we het nu ook niet gebruiken in de stamppot, maar jij zult nooit echt wat voorstellen… Ja, verhaaltjes schrijven op de computer of zo, maar echt werken, heb je nog nooit gedaan he? ….Zo… De aardappels staan lekker te borrelen op het vuur. Dat vind ik altijd zo gezellig. Maar niks is zo gezellig als spekjes bakken!!!

Zet de pan maar op het vuur en laat het vuur de onderkant van de pan likken. L-ikken. Likken… Klontje boter. Geile boter erin haha. Sorry ik heb mijn lolbroek weer aan. Gooi het er maar in ja. Hoor het sissen en knetteren…. Veel beter dan dat geknetter uit die vadsige reet van jou toen je vanmorgen opstond he?

Snij dat uitje maar…. Lange bewegingen…Altijd van je af.

Jij bent trouwens de spekjes. De spekjes met ‘n uitje. Niet zo laf als bietjes, met jou kan het tenminste nog wat worden. Spekjes moet je hard, HEEL HARD bakken. Je moet ze onder handen nemen, want anders wordt het niks. Hee Spekjes, heb je vroeger wel eens een goed pak slaag gehad van je vader? Huh? Een pak voor de broek! Een pak… laat maar… Sjeezus.

Als jij nou even wat knoflook perst en erbij gooit? Jij kan dat vast heel goed, je bent toch een Italiaan? Mooi snorretje trouwens. …. Nou ja, een Turk dan. Uit de Warme Landen in ieder geval. Noem ik jou Knoflook, maar je moet wel even wachten. Ik ben nog bezig met Spekjes.

Een pak slaag zou van jou nog eens echt een man kunnen maken. Ja, je hebt het wel in je, niet zoals Bietjes. Al weet je dat nog niet… Wees maar blij dat ik dit van de reklaassering mot doen. M’n echte opleiding heb ik in de bajes gehad. Geloof mij maar. Jullie zouden hele goede vrouwtjes zijn, haha.

Die bietjes motten bij de spekjes, Bietjes. Laat ze maar eens lekker pruttelen samen. Spekjes houden wel van bietjes, goeie combinatie hoor. Knoflook, doe jij het ook maar in de pan. Goed zo! Ik ben trots op je…. Alles wat we hier zeggen, blijft trouwens in deze kamer, oké? Het is hier helemaal veilig, dat moest ik zeggen van Gerard, van de reklaassering. Dus doe je ding….

Bietjes rijmt op mietjes, dat is niet helemaal toevallig of wel, haha. Het gaat best goed zo, of niet? .. Wat zeg je? Of je naar de wc mag? Wat is dat nou weer voor vraag? Sjeezus, Natuurlijk mag je niet naar de wc! De deuren zitten dicht, net als in de gevangenis. Je leert nog wel te gaan op de tijd dat het mag. Je houdt het maar op, of pist in de wasbak of uit het raam, maakt mij het uit. …Dat was een grapje kerel…. Hoef je niet te vragen hoor. Wel effe handen wassen zo…

Als alles dan een minuutje of vijf knettert en sist, dan mag nog eventjes de appel erbij…. Rustig roeren, dan gaat er geen smaak verloren. De aardappels zijn al een tijdje aan het rusten. Dat gaat goed…

Bietjes, je hebt toch niet geknoeid, of wel? Kan je dan helemaal niks? Je gaat toch niet janken he? Als je gaat janken… Dat heb ik nog nooit meegemaakt. Daar kan ik niet tegen hoor…. Oh God, niet janken…. O, het gaat weer? Bij mij ook, dus dan gaan we door…Alles blijft in deze kamer! Als jullie vrouwtjes jullie vragen hoe het was, dan zeg je: Het was heel interessant en ik heb iets leren koken wat ik nog nooit heb gemaakt, oké? En dat de cursusleider zo’n fijne man is en dat je het iedereen aan zou raden.

Hebben jullie dat gehoord? IS DAT DUIDELIJK???? …

Mooi. Het zou ook fijn zijn trouwens als je een goede recensie geeft op internet… Dat kan niet anoniem, maar geef gerust je eerlijke mening oké? Jij ook Knoflook? Snap je wel wat ik zeg allemaal, met die Italiaanse oortjes van je? Volgende week maken we pizza met ananas, dus dan kan jij de les wel leiden, toch kleintje? Gracias amigo!

Nu alles bij elkaar flikkeren, we hebben nog maar 2 minuten voordat deze les weer afgelopen is. Vonden jullie het net zo gezellig als ik? Doe de stamppot maar in je Tupperware-bakje en eet het thuis maar lekker op. Volgende week niet te laat komen he? Ik ben niet gauw boos te krijgen, maar daar kan ik echt niet tegen…Ik zal jullie nog wel eens wat discipline bijbrengen….

1 reactie

Michiel Boland

zondag, 18:21

Even voor de duidelijkheid: Het personage is een toneelpersonage en zijn wereldbeeld is niet de mijne…

0 Non-fictie

IKEA

Dario Goldbach

0 Non-fictie

De Ijsfabriek

Nora van Arkel

0 Fictie

Weerzien

Peter Roling

8 Fictie

OP DRIFT

jes de Kam

1 Fictie

Hol

Gerardus J. Visch